Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

ΑΝΑΒΙΩΣΑΝ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΙΑΣ





Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα των «Ρομαντικών εθελοντών» για την αναβίωση του εθίμου της λαμπαδηφορίας που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά σήμερα, παραμονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου 

Λίγο μετά τις επτά το απόγευμα μικροί και μεγάλοι κρατώντας αναμμένες δάδες διέδωσαν -υπό τους ήχους των τυμπάνων-  το μήνυμα της Ανάστασης στις γειτονιές της πόλης μας. Η πομπή ξεκίνησε από το δημοτικό σχολείο Λ. Αιδηψού και, αφού πραγματοποιήθηκε στάση στο Μνημείο των Ηρώων και ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των πεσόντων, συνέχισε διασχίζοντας τις οδούς 28ης Οκτωβρίου, Ηρώων Πολυτεχνείου, Ηρακλέους, Ομήρου, Πλατάνια για να καταλήξει και πάλι στο δημοτικό σχολείο.

Το έθιμο της λαμπαδηφορίας πηγάζει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τότε που είχαν συνδυάσει την ανάσταση του Χριστού με την ανάσταση του γένους, παραλληλίζοντας το Άγιο Φως με το φως της ελευθερίας. Οι Έλληνες θέλοντας να μεταφέρουν το μήνυμα της επανάστασης, «σκαρφιστήκαν» την ιδέα της λαμπαδηφορίας. Έτσι σιγά - σιγά το βράδυ της 24ης Μαρτίου του 1821 με δάδες στα χέρια, ο λαός διέδωσε το μήνυμα, φωτίζοντας κάθε γωνιά της Ελλάδας.


































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου