Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΓΙΑΤΙ ΜΥΡΙΖΕΙ ΧΛΩΡΙΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΩΝ ΗΛΙΩΝ;





Στην τοποθέτηση χλωριωτών σε δεξαμενές ύδρευσης του Δήμου μας προχώρησε η Δημοτική Αρχή την Παρασκευή, 24 Μαρτίου, και λίγες μόλις ημέρες μετά την τοποθέτηση αυτών, κάτοικοι των Ηλίων εξέφρασαν παράπονα για την οσμή χλωρίου στο πόσιμο νερό του χωριού. 

Όπως μας ενημέρωσε η Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Αιδηψού, κ. Άννα Λουκατζίκου, η οποία συναντήθηκε χθες, 28 Μαρτίου, με το Δ.Σ. του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ηλίων, το φαινόμενο αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, αναμενόμενο και παροδικό.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Λουκατζίκου, θέλοντας να ενημερώσει τους κατοίκους γύρω από την ανάγκη και τη διαδικασία χλωρίωσης του πόσιμου νερού, αναφέρει στο EdipsosPost:

Την Παρασκευή 24/03/2017 τοποθετήθηκε χλωριωτής στη δεξαμενή ύδρευσης του χωριού Ήλια Αιδηψού και ξεκίνησε η διαδικασία χλωρίωσης του πόσιμου νερού. 

Ενώ η χημική εικόνα του νερού μπορεί να θεωρηθεί σχετικά σταθερή, η μικροβιολογική του εικόνα υφίσταται πολλές διακυμάνσεις (εποχή έτους, κίνδυνος επιμόλυνσης υδροφόρου ορίζοντα κλπ). 

Με τη χλωρίωση του νερού επιτυγχάνεται μόνο η απολύμανση του. 
Η απολύμανση του νερού που προορίζεται για πόσιμο δεν έχει στόχο την εξυγίανση του από τυχόν ρύπανση, αλλά αποτελεί μέτρο προφύλαξης του νερού από παθογόνους μικροοργανισμούς και σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνει τα υπόλοιπα έργα υγειονομικής του προστασίας όπως καθαρισμός δεξαμενών και τακτικοί έλεγχοι. 

Ο έλεγχος και η προστασία της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης βασίζονται σε ΚΥΑ και υγειονομικές διατάξεις που είναι εναρμονισμένες με την οδηγία 98/83ΕΚ. 

Η αίσθηση του χλωρίου στο πόσιμο νερό που διαπίστωσαν οι κάτοικοι των Ηλίων είναι αναμενόμενη τις πρώτες μέρες λειτουργίας του χλωριωτή και θα διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες μέχρι να ρυθμιστεί πλήρως. 

Τα επίπεδα του χλωρίου στο πόσιμο νερό μετριούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και είναι μέσα στα επιτρεπόμενα όρια. 
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου