Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ





Στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιστιαίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018, η ανοιχτή συζήτηση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, και των δημοτών του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού. 

Η συζήτηση του Περιφερειάρχη με τους δημότες επικεντρώθηκε σε 2 βασικούς άξονες, την ενημέρωση και την πρόοδο των έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και, φυσικά, το Γεωπάρκο της Βόρειας Εύβοιας.

Όσον αφορά στο πρώτο θέμα, τα έργα δηλαδή που εκτελούνται στο Δήμο μας από την Περιφέρεια, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε ότι αυτά ξεπερνούν τα 38 εκ. ευρώ τονίζοντας πως πρόκειται για το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η Περιφέρεια σε ένα δήμο και συνέχισε ενημερώνοντας τους πολίτες για την πορεία των έργων.

Δείτε το σχετικό βίντεο








Στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος Αθανάσιος Σπανός άνοιξε τη συζήτηση για το θέμα γεωπάρκο, ζητώντας από τον Περιφερειάρχη να απαντήσει γιατί προχώρησε στην πρωτοβουλία ίδρυσης του γεωπάρκου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας. Ο κ. Μπακογιάννης απάντησε πως η Περιφέρεια ξεκίνησε τη διαδικασία, αλλά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου η πρόταση δεν μπορεί να περάσει και συνέχισε παρουσιάζοντας στους παρευρισκόμενους τι είναι το γεωπάρκο, ποια τα οφέλη του και γιατί αυτό να ιδρυθεί στην Βόρεια Εύβοια.





Γιατί να ιδρυθεί το γεωπάρκο στην Βόρεια Εύβοια;

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να ιδρυθεί το γεωπάρκο στην Βόρεια Εύβοια είναι οι εξής:

1. Γιατί είναι ο πιο τουριστικός δήμος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος
2. Γιατί η Βόρεια Εύβοια επενδύει μεσοπρόθεσμα στην βιώσιμη και την ήπια ανάπτυξη
3. Γιατί η Βόρεια Εύβοια επενδύει στον πολιτισμό και στο περιβάλλον 
4. Γιατί η Βόρεια Εύβοια έχει αδικηθεί πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια

Τι είναι το γεωπάρκο;

Το γεωπάρκο είναι κομμάτι προγράμματος της UNESCO, ενός παγκόσμιου οργανισμού με 195 κράτη-μέλη. Η UNESCO ασχολείται με την προστασία του φυσικού μας και του πολιτιστικού μας αποθέματος, εδώ και σε όλο τον κόσμο. Το γεωπάρκο δεν δημιουργεί καμία νομική δέσμευση, δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης που να δημιουργεί νομική δέσμευση. Σε αντίθεση με τις περιοχές Natura, δεν υπάρχει πουθενά στο εθνικό δίκαιο το γεωπάρκο, δεν υπάρχει νομική έννοια, επομένως δεν μπορεί κανένας φορέας διαχείρισης να αδειοδοτήσει κάτι που δεν υπάρχει νομικά.

Το γεωπάρκο είναι μια βούλα, μια στάμπα που δίνει αναγνώριση, διαφήμιση, επικοινωνία και εξωστρέφεια συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπακογιάννης.  

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός γεωπάρκου;

Ένα γεωπάρκο, όπως αναφέρει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

1. βοηθά στη διαφήμιση ενός τόπου
2. επιτρέπει την εξωστρέφεια
3. δίνει πρόσβαση σε μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων
4. βοηθά στην προβολή της αγροτοδιατροφής


Στην συζήτηση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν σχετικά με τα δύο παραπάνω θέματα αρκετοί και το λόγο πήραν μεταξύ άλλων οι Αθανάσιος Σπανός - Αντιδήμαρχος, Πολυχρόνης Ματάκιας - πρώην Δήμαρχος Δήμου Λ. Αιδηψού, Δημήτρης Σταματίου - κάτοικος Λ. Αιδηψού, Ιωάννης Μανώλης - Program Supervisor στην εταιρεία Hellenic National Commission for UNESCO, Συμεών Κεδίκογλου - πρώην βουλευτής Εύβοιας και υφυπουργός, Αθανάσιος Καμαράτος - επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Ιστιαίας-Αιδηψού, Αλέξανδρος Καλέμης - πρόεδρος ΤΤ Ιστιαίας της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών, Γιάννης Κοντζιάς - Περιφερειακός Σύμβουλος, Λίνα Ευσταθίου-Σπανού - Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού. 

Δείτε στα παρακάτω βίντεο τον Περιφερειάρχη να μιλά για το γεωπάρκο, τις τοποθετήσεις των κ.κ. Σπανού, Ματάκια, Σταματίου, Κεδίκογλου, Κοντζιά και Ευσταθίου-Σπανού και, τέλος, τον Κώστα Μπακογιάννη να μιλά για τον ΒΙΟ.ΚΑ. Αιδηψού.

Ευχαριστούμε πολύ το Δίαυλος News για την παραχώρηση των video.




































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου