Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ ΤΗΣ UNESCO





Τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της Βόρειας Εύβοιας μέσα από τη δημιουργία ενός Γεωπάρκου που θα εκτείνεται στα γεωγραφικά όρια των δύο δήμων της περιοχής επιδιώκει η Περιφέρεια Στερεάς.

Το πρώτο βήμα έγινε με την συμμετοχή της στο Διεθνές Συνέδριο για την ανάδειξη και διαχείριση της γεωλογικής κληρονομιάς που οργάνωσε ο Εκπαιδευτικός και Επιστημονικός-Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco μαζί με την Κυπριακή και το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων.

Tο συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Γιάννος Κρανιδιώτης του Υπουγείου Εξωτερικών στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του οποίου μίλησαν εκπρόσωποι των υποψήφιων περιοχών για ένταξη στο πρόγραμμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα Unesco». Για την Περιφέρεια Στερεάς μίλησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιάννης Κοτζιάς, ο οποίος με τον λόγο του για την ιστορία και την μοναδικότητα της περιοχής κατάφερε να αποσπάσει το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Εάν η πρόταση της Περιφέρειας καταφέρει να περάσει τους ελέγχους από τις αρμόδιες Επιτροπές και καταφέρει να είναι στα επιλεγμένα γεωπάρκα, τότε θα αλλάξει ριζικά σε κάθε επίπεδο η περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unsesco, Γιάννης Μανώλης. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Ινδονησία τον Σεπτέμβριο του ΄19.

Η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας και η ιδιαίτερη ομορφιά της σε συνδυασμό με την σωστή ανάδειξη των στοιχείων που την συνθέτουν, θα καταφέρει να ενταχθεί στα παγκόσμια γεωπάρκα δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, Νίκος Ζούρος.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου