Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO Ν. ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ




Από τη γραμματεία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Με έκπληξη διαβάσαμε ότι ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων βράβευσε τη Δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού κα Λίνα Ευσταθίου για τη συνεισφορά της στην UNESCO. Πρόκειται για πράξη που αντιβαίνει στις Αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού, καθώς σύμφωνα με το «Κανονιστικό Πλαίσιο για τη Συνεργασία των Ομιλών για την UNESCO με το Διεθνή Οργανισμό» που ψήφισε η UNESCO κατά την 39η Γενική Διάσκεψη που έλαβε χώρα στο Παρίσι τον Νοέμβριο 2017, ο Διεθνής Οργανισμός απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στους Ομίλους για την UNESCO να απονέμουν βραβεία που φέρουν το όνομά του.

Οφείλουμε να διευκρινίσουμε κάποια βασικά σημεία αναφορικά με τη λειτουργία της UNESCO, της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και των Ομίλων για την UNESCO, προκειμένου να μη γίνεται κακή χρήση και εκμετάλλευση του ονόματος του Διεθνούς Οργανισμού για σκοπούς που ουδεμία σχέση έχουν με τις προτεραιότητες και τις αξίες της UNESCO.

Η UNESCO, που εδρεύει στο Παρίσι, είναι ο Διεθνής Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Επιστημών και Επικοινωνίας. Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO είναι ο επίσημος εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού στην Ελλάδα με αρμοδιότητα τόσο την προώθηση των Προτεραιοτήτων και των Προγραμμάτων της UNESCO στη χώρα μας, όσο και τη διαφύλαξη του ονόματος, του λογοτύπου και του ακρωνυμίου του Διεθνούς Οργανισμού, προκειμένου να μην χρησιμοποιείται για εμπορικούς, πολιτικούς και άλλους αθέμιτους σκοπούς.

Οι Όμιλοι για την UNESCO αποτελούν εθελοντικά σωματεία με αυστηρά τοπικό χαρακτήρα και εμβέλεια δράσεων, που δεν εκπροσωπούν επίσημα τον Διεθνή Οργανισμό και έχουν ως αποκλειστικό σκοπό λειτουργίας την προώθηση των αξιών του Οργανισμού στην τοπική κοινωνία. Επίσης, οι Όμιλοι για την UNESCO απαγορεύεται να χρησιμοποιούν το λογότυπο της UNESCO, καθώς και να προβαίνουν σε οποιαδήποτε δήλωση εκ μέρους του ίδιου του Οργανισμού και των Εθνικών του Επιτροπών.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι οποιαδήποτε Βράβευση στο όνομα της UNESCO, πέραν αυτών στις οποίες προβαίνει, είτε ο ίδιος ο Οργανισμός, είτε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, αποτελεί σαφή καταστρατήγηση των Αποφάσεων και των Ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού. Καλούμε τους Ομίλους για την UNESCO που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια να σεβαστούν τις Αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού και να λειτουργούν σύμφωνα με το Κανονιστικό Πλαίσιο της UNESCO, το οποίο δίνει μάλιστα την αρμοδιότητα στις Εθνικές Επιτροπές να παύσουν τη λειτουργία των Ομίλων που δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις του.

Για οποιαδήποτε πληροφορία αναφορικά με όλα τα ζητήματα που αφορούν τον Διεθνή Οργανισμό και τα Προγράμματά του, παρακαλούμε όπως απευθύνεστε στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου