Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ





Ο τόπος μας είναι ένας προορισμός που, χάρη στις φυσικές ομορφιές του, δεν ελκύει και μαγεύει μόνο τους επισκέπτες, αλλά και πολλά είδη αποδημητικών πουλιών, τα οποία βρίσκουν καταφύγιο κάθε χρόνο στους υδροβιότοπους της ευρύτερης περιοχής.

Έτσι ένα ζευγάρι πανέμορφων κύκνων έκανε την εμφάνισή του στις λίμνες του κόλπου των Γιάλτρων για να ξεκουραστεί, να βρει τροφή και να πάρει δυνάμεις προκειμένου να συνεχίσει το δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης.

Οι κύκνοι μεταναστεύουν πετώντας σε διαγώνιο σχηματισμό ή σε σχήμα V και σε μεγάλο ύψος. Κανένα άλλο υδρόβιο πτηνό δεν φτάνει την ταχύτητα με την οποία κινείται ο κύκνος είτε στο νερό είτε στον αέρα.
Τρέφονται με ρίζες υδρόβιων φυτών τσαλαβουτώντας επιφανειακά στα ρηχά νερά. Στο μενού τους περιλαμβάνονται επίσης σπόροι, σκουλήκια και όστρακα. Ζευγαρώνουν με ένα σύντροφο ισόβια, ενηλικιώνονται κατά το 3ο ή 4ο έτος και ζουν περίπου 20 χρόνια.

Τέλος, η φράση «κύκνειο άσμα» λέγεται πως προέρχεται από αυτόν τον κύκνο, που ενώ σε όλη τη ζωή του είναι σιωπηλός, την τελευταία στιγμή, λίγο πριν πεθάνει τραγουδάει ένα πανέμορφο τραγούδι.


.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου