Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ




Πόσες φορές δεν έχουμε ανοίξει τον μπλε κάδο ανακύκλωσης, για να πετάξουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά -που με τόσο κόπο συλλέξαμε- και αντικρίσαμε οικιακά απορρίμματα, κλαδιά και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς μέσα σε αυτούς;

Δυστυχώς, η ανακύκλωση, πόσο μάλλον η σωστή ανακύκλωση, δεν είναι ευρέως γνωστή στην περιοχή μας. Για το λόγο αυτό, σας παρουσιάζουμε παρακάτω έναν δεκάλογο ανακύκλωσης με σκοπό να ενημερωθούν όλοι για τον σωστό τρόπο διαχείρισης των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

Για μερικούς ενδέχεται ορισμένα από τα ακόλουθα να είναι αυτονόητα, αλλά για πολλούς συμπολίτες μας δεν είναι.

1. Στους μπλε κάδους ανακύκλωσης πετάμε:
- χαρτιά (όχι σκισμένα χαρτάκια ή χαρτάκια μικρότερα σε μέγεθος από μία κόλλα Α4, χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα)
- συσκευασίες αλουμινίου
- γυαλί
- πλαστικά (όχι πλαστικά έπιπλα, παιδικά παιχνίδια, γλάστρες, αφρολέξ, φελιζόλ, CD/DVD, βιοδιασπώμενες σακούλες)

2. Δεν δένουμε τις σακούλες, ρίχνουμε την ανακύκλωση χύμα. Εάν ο κάδος είναι γεμάτος, αφήνουμε τη σακούλα μας επάνω στο σωρό ή έξω από τον κάδο με κάποιο χαλαρό δέσιμο, για να μην χυθεί το περιεχόμενο στο δρόμο.

3. Δεν πετάμε βρώμικες συσκευασίες. Ένα καθάρισμα της συσκευασίας με λίγο νερό ή μια χαρτοπετσέτα είναι αρκετό.

4. Δεν πετάμε τρόφιμα/αποφάγια ή συσκευασίες που να περιέχουν τρόφιμα. Το να πετάμε οργανικά είδη, τα οποία «δηλώνουν» την ύπαρξή τους με μια έντονη μυρωδιά, είναι η αιτία ή η δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι δήμοι για να αδειάζουν τους μπλε κάδους με τα κοινά απορριμματοφόρα.

5. Διπλώνουμε τα χαρτόκουτα και συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια για να εξοικονομήσουμε χώρο.

6. Διαχωρίζουμε και βγάζουμε τα πλαστικά ή μεταλλικά καπάκια από τα γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια ή τις χάρτινες συσκευασίες χυμών, γάλακτος κτλ.

7. Δεν πετάμε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, λάμπες, μπαταρίες, μελάνια εκτυπωτών, λάδια και λάστιχα αυτοκινήτων στους μπλε κάδους. 

8. Δεν πετάμε χόρτα, κλαδιά, ξερά φύλλα. Για τέτοιου είδος απορρίμματα προτείνουμε σε όσους έχουν κήπο ή αυλή να προμηθευτούν ή να κατασκευάσουν έναν ειδικό κάδο κομποστοποίησης.

9. Δεν πετάμε σπασμένα γυαλιά ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα (π.χ. μαχαιροπίρουνα) γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων μιας και η διαλογή των απορριμμάτων γίνεται με το χέρι.

10. Κλείνουμε το καπάκι του κάδου για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή διότι το νερό καταστρέφει τις ίνες του χαρτιού με αποτέλεσμα να αχρηστεύεται.



Παράκληση: Μεταφέρετε τα παραπάνω στη γιαγιά, τη θεία και τη γειτόνισσά σας που δεν έχουν internet 😊


Καλή ανακύκλωση λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου