Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ




§  Φοράμε πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
§  Ενημερωνόμαστε πάντοτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας.
§  Έχουμε μαζί μας αντιολισθητικές αλυσίδες.
§  Φροντίζουμε ώστε το ρεζέρβουαρ του αυτοκινήτου μας να περιέχει αρκετά καύσιμα.
§  Εξοπλισμός όπως αδιάβροχα, ομπρέλες, σφυρίχτρα, γαλότσες, φακός, κουβέρτες, νερό, σταφίδες, σοκολάτες μπορεί να φανεί χρήσιμος σε περίπτωση αποκλεισμού.
§  Κινούμαστε με χαμηλή ταχύτητα και αφήνουμε αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα ώστε να έχουμε τον έλεγχο του αυτοκινήτου μας και να μπορέσουμε να το ακινητοποιήσουμε με ασφάλεια.
§  Δεν φρενάρουμε απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος τετακέ. Κάνουμε απαλές κινήσεις όταν πρόκειται να επιταχύνουμε ή όταν στρίβουμε. Tip: Πατάμε το πεντάλ του γκαζιού ή του φρένου έχοντας στο μυαλό μας ότι κάτω από αυτό υπάρχει ένα αυγό, το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σπάσουμε.
§  Έχουμε πάντα αναμμένα τα φώτα πορείας για να γινόμαστε ευκολότερα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
§  Σε επαρχιακό δρόμο αποφεύγουμε τους χιονισμένους χωματόδρομους.
§  Έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως απαιτείται πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουμε το όχημά μας όταν οδηγούμε σε παγωμένο οδόστρωμα
§  Μειώνουμε την πίεση (bar) των ελαστικών μας για να έχουμε καλύτερη πρόσφυση στο δρόμο.

§  Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά μας:
§  Δεν προσπαθούμε να σπινιάρουμε τους τροχούς για να απεγκλωβιστούμε, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά, ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.
§  Μετακινούμε δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να απομακρύνουμε το χιόνι από τους τροχούς.
§  Ενημερώνουμε αμέσως τις αστυνομικές αρχές.
§  Παραμένουμε στο αυτοκίνητό μας και ανάβουμε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά μία ώρα, ελέγχοντας ότι η εξάτμιση είναι καθαρή από χιόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου