Τρίτη 3 Απριλίου 2018

ΜΠΗΚΕ Ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ





Μπήκε ο θεμέλιος λίθος για τη δημιουργία γεωπάρκου στη Βόρεια Εύβοια αφού σχεδόν ομόφωνα, με εξαίρεση μίας ψήφου κατά, πάρθηκε 
χθες, 2 Απριλίου 2018, κατά την 4η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, η απόφαση για την κατάθεση υποψηφιότητας και σύνταξης φακέλου για την αναγνώριση της Βόρειας Εύβοιας ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO. 
Κατόπιν απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, πρόεδρος της επιτροπής Διαχείρισης και Ανάδειξης ορίστηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Κοντζιάς, ο οποίος αναμένεται να συμμετάσχει στο 1ο Συνέδριο Γεωπάρκων Ελλάδας και Κύπρου, που διοργανώνεται στις 17 και 18 Μαΐου 2018 στην Αθήνα με θέμα την ανάδειξη της συμβολής και του ρόλου των γεωπάρκων στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και την προώθηση του γεωτουρισμού καθώς και την ενημέρωση για τις δυνατότητες δημιουργίας νέων γεωπάρκων.

Τι είναι το Γεωπάρκο;

Ως Γεωπάρκα χαρακτηρίζονται από την UNESCO, περιοχές οι οποίες διαθέτουν εξέχουσα και ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά.
 Ένα Γεωπάρκο περικλείει σημαντικό αριθμό γεωτόπων με ιδιαίτερη σημασία ως προς την ποιότητα, τη σπανιότητα, την επιστημονική και την εκπαιδευτική αξία τους, και την αισθητική έλξη που προκαλούν. Η πλειοψηφία των θέσεων που παρουσιάζονται στην περιοχή ενός Γεωπάρκου πρέπει να είναι τμήμα της γεωλογικής κληρονομιάς αλλά μπορεί να έχουν επίσης αρχαιολογικό, οικολογικό, ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον. Ένα Γεωπάρκο πρέπει να διαθέτει σαφώς καθορισμένα όρια και ικανή έκταση ώστε εντός της έκτασης του να μπορούν να δημιουργηθούν οικονομικές δραστηριότητες ικανές να στηρίξουν μια πραγματική τοπική οικονομική ανάπτυξη.

Στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας σημεία γεωλογικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς παραδείγματος χάρη είναι οι ιαματικές πηγές της Αιδηψού, το ηφαίστειο της Λιχάδας, το απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς, τα μεταλλεύματα του Μαντουδίου, ο Δίαυλος και ο Ταύρος των Ωρεών, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ιστιαίας, το Λαογραφικό Μουσείο Αγίου, το ακρωτήρι Αρτεμίσιο, ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος και πολλά, πολλά ακόμα.

Ποια είναι τα οφέλη ενός Γεωπάρκου;

Η δημιουργία ενός Γεωπάρκου στη Βόρεια Εύβοια και η αναγνώρισή του ως παγκόσμιο γεωπάρκο UNESCO θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, την τοπική οικονομία, την προβολή και διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών προϊόντων.

Ελληνικά Γεωπάρκα στον παγκόσμιο χάρτη της UNESCO

Γεωπάρκο Λέσβου
Γεωπάρκο Ψηλορείτη, Κρήτη
Γεωπάρκο Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου, Ήπειρος
Γεωπάρκο Χελμού – Βουραϊκού, Πελοπόννησος
Γεωπάρκο Σητείας, Κρήτη


Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως η UNESCO θεωρεί ότι η επιτυχία της πολιτικής προστασίας και διατήρησης της γεωλογικής-γεωμορφολογικής κληρονομιάς μπορεί να κατορθωθεί μόνο μέσα από την ισχυρή τοπική εμπλοκή. Έτσι οι προτάσεις για την αναγνώριση των γεωπάρκων πρέπει να προέρχονται από τις τοπικές κοινότητες και τις τοπικές αρχές μόνο με την ισχυρή δέσμευση για ανάπτυξη και εφαρμογή ενός διαχειριστικού σχεδίου που θα καλύπτει τις οικονομικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού ενώ θα προστατεύει το τοπίο στο οποίο ζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου