Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ



Δώστε το φωτεινό παράδειγμα και ανακυκλώστε τους λαμπτήρες σας στους ειδικούς συλλέκτες που έχουν τοποθετηθεί εδώ και μερικές ημέρες στην είσοδο του Δημαρχείου στην Αιδηψό.
Ο Δήμος συμμετέχει στο πρόγραμμα ανακύκλωσης «ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ», ένα συλλογικό σύστημα διαχείρισης αποβλήτων φωτιστικών και λαμπτήρων, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, η μείωση του όγκου των απορριμάτων για ένα καλύτερο μέλλον και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Τα ανακυκλώσιμα είδη είναι τα παρακάτω:

  • Παντός είδος φωτιστικά.

  • Ευθείς λαμπτήρες φθορισμού.
  • Λαμπτήρες φθορισμού μικρών διαστάσεων.
  • Λαμπτήρες εκκενώσεως υψηλής πιέσεως, συμπεριλαμβανομένων των λαμπτήρων νατρίου, υδραργύρου και των λαμπτήρων αλογονούχων μετάλλων.
  • Λαμπτήρες LED παντός τύπου και ισχύος ανεξαρτήτως κάλυκα, ταινία LED, γιρλάντες LED. 


Προσοχή: Κάποιοι από τους παραπάνω λαμπτήρες επειδή περιέχουν υδράργυρο πρέπει να μπουν σε ειδικό κάδο καθώς χρειάζονται ειδική διαδικασία για ανακύκλωση. Είναι πολύ σημαντικό να μεταχειρίζονται με προσοχή καθώς τυχόν σπάσιμό τους απελευθερώνει στο περιβάλλον υδράργυρο.


Οι μεταχειρισμένοι λαμπτήρες προωθούνται σε ειδικές βιομηχανίες ανακύκλωσης και από αυτούς προκύπτουν γυαλί, μέταλλα, πούδρα φθορισμού και υδράργυρος. 

Σημείο συλλογής λαμπτήρων και φωτιστικών για την Αιδηψό είναι το Δημαρχείο της πόλης μας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου