Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΒΟΓΙΑΤΖΗ



Από την Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Νομού Ευβοίας λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο:

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αν. Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης, και Τουρισμού κας Έλενα Κουντουρά με εκπροσώπους των φορέων του νομού Ευβοίας την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016, στην Χαλκίδα. Θέμα συζήτησης αποτέλεσε η ανάπτυξη του τουρισμού στην Εύβοια. Την Υπουργό συνόδευαν ο βουλευτής Ευβοίας Γεώργιος Ακριώτης και ο τ. βουλευτής Ευβοίας Νικόλαος Μαυραγάνης. Στην συνάντηση παρευρέθηκε η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων, Δωματίων κ.λ.π. Ευβοίας, και Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων, Δωματίων κ.λ.π. Βόρειας Εύβοιας κυρία Όλγα Βογιατζή. Από πλευράς Επιμελητηρίου παρόντες ήταν ο Πρόεδρος Ιωάννης Λιονάκης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος Σπύρος Κουτσαύτης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος Ιωάννης Σταθόπουλος, η Γ.Γ. Παρασκευή Αγιοστρατίτη, ο Οικ. Επόπτης Ευάγγελος Κούκουζας, τα μέλη του ΔΣ Ανδρομάχη Κολούτσου, Βασιλική Ρόγκα, και Ιωάννης Μαραγκός. Παραβρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Λαγός, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Εύβοιας Ηλίας Θαλλάσης. ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας Μιλτιάδης Χέλμης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Λευκαντί Βασίλης Στεφανής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτ. Τουριστικών Καταλυμάτων Νοτίου Εύβοιας και Σκύρου Σιλβέστρος Αλάμπεης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας Νικόλαος Γεωργάτος.

Η Πρόεδρος κυρία Όλγα Βογιατζή μεταξύ άλλων, ανέφερε στην Υπουργό ότι το έτος 2017 είναι το Παγκόσμιο Έτος Θερμαλισμού, κάτι το οποίο μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη του τουρισμού στο νομό και κυρίως στην Βόρεια Εύβοια και στην λουτρόπολη της Αιδηψού. Βάσει αυτού του γεγονότος η κυρία Πρόεδρος απευθύνθηκε στην Υπουργό σχετικά με την δυνατότητα χρηματοδότησης των φορέων της περιοχής και επενδύσεων για την τουριστική ανάπτυξη μέσω του σχεδίου του Υπουργείου, το οποίο παρουσίασε συνοπτικά στη συνέχεια η Υπουργός.

Η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά παρουσίασε το σχέδιο που υλοποιεί το Υπουργείο για τη τουριστική ανάπτυξη της χώρας με προσανατολισμό το έτος 2018, τις νέες τάσεις που επικρατούν στην παγκόσμια τουριστική αγορά και την σύνδεσή τους με τις ειδικές μορφές τουρισμού. Υποστήριξε ότι το πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης που άρχισε σταδιακά να εφαρμόζει υποστηρίζει την διασύνδεση της δομής της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας με την ελληνική δομή, με το σύστημα οργάνωσης ταξιδιωτικών μηχανισμών, τους Tour Operators και την οργάνωση των τουριστικών επιχειρήσεων και καταφέρνει το άνοιγμα του προϊόντος σε νέες σημαντικά μεγάλες και πλούσιες αγορές, εφαρμόζοντας νέα κίνητρα για επίσκεψη σύγχρονων τουριστών, εξυπηρετώντας τους στόχους της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας και επιδιώκοντας την αύξηση της μέσης κατά κεφαλή τουριστικής δαπάνης αλλά και την αύξηση του χρόνου των διακοπών. Εξέχουσα σημασία για την ανάπτυξη του τουρισμού στο νομό είναι η εφαρμογή συντονισμένων συνεργασιών από τους αρμόδιους Φορείς και ο σχεδιασμός μελετημένων και στοχευμένων στρατηγικών σχεδίων και δράσεων για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Επισημαίνοντας παράλληλα και την ανάγκη μεγαλύτερης κινητοποίησης του ενδογενούς τουριστικού δυναμικού, με την δημιουργία τουριστικών συνεργειών και με την δυναμικότερη κομβική τουριστική δικτύωση.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης κατέστη σαφές από την Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση τα ύδατα που εκρέουν από εγκαταστάσεις κέντρων ιαματικού τουρισμού δεν θεωρούνται πλέον ως οικιακά ή αστικά λύματα, γεγονός, το οποίο πρόκειται να αποτελέσει έναν ακόμη μοχλό ανάπτυξης του θερμαλιστικού τουρισμού στην περιοχή της Βορείου Ευβοίας μέσω της ευκολότερης διαχείρισης των ιαματικών πηγών.

Από πλευράς επιμελητηρίου και λοιπών φορέων διεξήχθη συζήτηση εκθέτοντας τους προβληματισμούς τους και τις θέσεις τους σχετικά με τα τοπικά ζητήματα τουριστικής φύσεως όσο και για κεντρικές πολιτικές θέσεις που αφορούν την τουριστική ανάδειξη και ανάπτυξη του Νομού. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα όπως ο ΦΠΑ και ο ΕΝΦΙΑ στις επιχειρήσεις του χώρου, οι δυνατότητες ανάπτυξης των ειδικών μορφών τουρισμού με υλοποίηση παρεμβάσεων τουριστικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, η συμπληρωματικότητα των ειδικών μορφών τουρισμού με τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες, η ύπαρξη κατάλληλου τουριστικού θεσμικού πλαισίου, και συστήματος χρηματοδότησης, η μεγιστοποίηση της οικονομικής αποδοτικότητας της τουριστικής ανάπτυξης, και της κατανομής οφέλους της τουριστικής ανάπτυξης. Ακόμη επενδύσεις και ενισχύσεις των ήδη υφιστάμενων υποδομών, προσέλκυση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, προβολή όλων των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, σε σχέση με άλλους εγχώριους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς, διαμόρφωση ελκυστικών πακέτων υπηρεσιών, ώστε να διαφοροποιηθεί και να προτιμηθεί η Εύβοια έναντι άλλων ανταγωνιστικών προορισμών της αγοράς, ένταξη γαστρονομίας υψηλής ποιότητας τόσο στο αγροτουριστικό προϊόν όσο και στη συνολική τουριστική προσφορά του νομού και ανάδειξη των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, καθώς και ενίσχυση υποδομών αθλητικού τουρισμού με την παράλληλη οργάνωση αθλητικών αγώνων και εκδηλώσεων σε πιο τακτική βάση.


Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας
Το Δ.Σ. του Συλλόγου


Η Πρόεδρος
Όλγα Βογιατζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου