Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ
Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και πλήθος κόσμου τελέσθηκε και φέτος ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Παντελεήμονα στην Αιδηψό.
Από νωρίς αρκετός κόσμος συνέρρευσε στην εκκλησία για να προσκυνήσει την εικόνα του Αγίου και στη συνέχεια να ακολουθήσει την περιφορά της στους δρόμους της Αιδηψού.

Η λιτανεία ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό συνοδεία της Αντιδημάρχου Δ.Ε. Αιδηψού κας Άννας Λουκατζίκου, του Λιμενάρχη Λ. Αιδηψού κου Σωτήρη Δανίκα, του εκπροσώπου του Οργανισμού Λιμένων Νομού Ευβοίας κου Γιάννη Τσιρογιαννίδη, μελών του Χορευτικού Συλλόγου και της Χορωδίας Αιδηψού, διέσχισε τις οδούς Ευρίπου, 28ης Οκτωβρίου, Γ. Δροσίνη και Ηρακλέους, για να επιστρέψει και πάλι στον Ιερό Ναό.

Λίγα λόγια για το βίο του Αγίου Παντελεήμονα

Ο Άγιος Παντελεήμων (Παντελέων το πρότερον όνομα) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.). Πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος, ο οποίος ήταν εθνικός και μετά τις νουθεσίες του γιου του έγινε χριστιανός.
Μητέρα του ήταν η Ευβούλη, η οποία προερχόταν από χριστιανική οικογένεια. Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.

Κάποια στιγμή όταν οχιά δάγκωσε έναν νεαρό και ουσιαστικά τον θανάτωσε ο Άγιος Παντελεήμονας επικαλούμενος τον Χριστό τον ανάστησε.

Αφορμή του μαρτυρίου του στάθηκε ένα ακόμα θαύμα του Αγίου. Κάποτε είχε θεραπεύσει έναν τυφλό, ο οποίος και ανέφερε το γεγονός της θεραπείας του στον βασιλιά, λέγοντάς του ότι τον θεράπευσε ο Παντελέων στο όνομα του Χριστού, στον οποίο και ο ίδιος πλέον πίστευε.
Ο βασιλιάς αφού τον άκουσε, αμέσως διέταξε και τον αποκεφάλισαν. Ο ίδιος ο Παντελέων προσήχθη στον βασιλιά, ο οποίος διέταξε το βασανισμό του με σκοπό την άρνηση της πίστεώς του.


Ο Άγιος βασανίσθηκε σκληρά με διάφορους τρόπους, όμως δεν υπέκυψε στις πιέσεις αφού ο Κύριος εμφανίσθηκε μπροστά του με τη μορφή του πνευματικού του Ερμόλαου και του έδωσε θάρρος. 

Τέλος διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του και τότε ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που
τον καλούσε όχι ως Παντελέοντα αλλά ως Παντελεήμονα. Μόλις όμως ο δήμιος άπλωσε το χέρι του για να κόψει με το σπαθί του το κεφάλι του Αγίου, το σπαθί λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί. Μπροστά σε τέτοιο θαύμα και οι παραβρισκόμενοι στρατιώτες έγιναν χριστιανοί.

Τότε ο Άγιος εκουσίως παραδόθηκε στο μαρτύριο. Λέγεται ότι από τη πληγή του δεν έτρεξε αίμα αλλά γάλα και το δέντρο της ελιάς, στο οποίο τον είχαν δέσει καρποφόρησε ξαφνικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου