Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016

ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΠΟΛΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΑΙΔΗΨΟΥ
Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η περιφορά της εικόνας των πολιούχων της Αιδηψού το βράδυ της Πέμπτης, 30 Ιουνίου, παραμονή της γιορτής των Αγίων Αναργύρων.
Την εικόνα και τη λειψανοθήκη με τμήματα λειψάνων των Αγίων Αναργύρων και άλλων Αγίων συνόδευαν τα εξαπτέρυγα και τα εκκλησιαστικά λάβαρα, τα αγγελάκια, μέλη του Χορευτικού Συλλόγου Αιδηψού, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο Πατήρ Αιμιλιανός Χρήστου, ο Πατήρ Δαμασκηνός Μάκρας, οι ιερείς των ενοριών της ευρύτερης περιοχής, η Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Λ. Αιδηψού κα Άννα Λουκατζίκου, ο Λιμενάρχης Λ. Αιδηψού κος Σωτήρης Δανίκας, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Λιμένων Νομού Ευβοίας κος Γιάννης Τσιρογιαννίδης, εκπρόσωποι του Αστυνομικού Τμήματος Λ. Αιδηψού και πλήθος κόσμου.

Λίγα λόγια για τους Αγίους Αναργύρους

Τα αδέρφια Κοσμάς και Δαμιανός, οι οποίοι έζησαν την εποχή που αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Καρίνος, ήταν γιατροί στο επάγγελμα και παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη, και για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο πού ζητούσαν ήταν να πιστέψουν στον Χριστό.

Κάποιοι όμως καλοθελητές διέβαλαν τους αγίους στον αυτοκράτορα και του είπαν ότι οι θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν τα έκαναν με μαγικές τέχνες. Τότε οι Άγιοι Ανάργυροι επειδή δεν ήθελαν να πάνε άλλους αντί αυτών στον αυτοκράτορα, προσήλθαν μόνοι τους ενώπιον του και ο Καρίνος προσπάθησε να τους μεταπείσει να αρνηθούν τον Χριστό. Εκείνοι όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να αλλάξουν και τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις. Συγκεκριμένα, όταν ο Καρίνος ανέκρινε τους Αγίους, μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του. Αμέσως τότε οι Άγιοι την θεράπευσαν με την προσευχή τους στον Χριστό. Εξαιτίας αυτού του θαύματος, πίστευσαν στον Χριστό όσοι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μπροστά σ' αυτό πού συνέβη και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας τους έστειλε πίσω στους συγγενείς τους με μεγάλες τιμές.

Αργότερα όμως, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Άγιοι φθονήθηκαν από τον ίδιο τον δάσκαλο που τούς είχε μάθει την ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Γι' αυτό τον λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου